Gezonder met yoga.

Gezondheid is persoonlijk. Gezondheid betekent dat jij weet wat goed voor jou is, op dit moment. Gezondheid is niet iets dat een ander voor jou kan bepalen. Nee, ook die witte jas niet. De regelmatige beoefening van yoga kan je helpen vorm te geven wat gezondheid voor jou is. En ik ga je nu natuurlijk haarfijn uitleggen waarom, zodat je vanmiddag nog je matje uitrolt.

Yoga betekent ‘één worden’. Dat mag je interpreteren zoals je wilt, en voor mij betekent het vooral dat je tijdens je practice oefent om in verbinding te staan met jezelf. Door te beweging op het ritme van je ademhaling ontdek je grenzen en gebieden van je lichaam en geest die vaak tijdens het dagelijks leven onzichtbaar blijven. Yoga helpt je die dingen aan het licht te brengen. Dat kan daardoor confronterend zijn (wie heeft er al eens in tranen, of juist vol frustratie, op de mat gezeten?) maar het is daardoor ook heel waardenvol.

“Ik wil helemaal niet huilen”.

Stop dan maar met lezen. Echt?? Ja echt. Als jij op dit moment in je leven de ruimte niet voelt om de gevoelens (die dit huilen oproepen) toe te laten, dan gaan de volgende alinea’s er waarschijnlijk ook niet lekker bij je in. Mocht je je nu getriggerd voelen, onderzoek waarom. En misschien kom je over een tijdje terug bij deze blog. Of niet. Ook goed!

Voor als je misschien toch wilt huilen.

Hou de tissues maar bij de hand! Grapje, grapje. Niet iedereen huilt op de mat en dat hoeft ook niet. Wat ik met bovenstaande wil zeggen is dat yoga je de handvatten kan bieden om te leren naar jezelf te luisteren. Het leven tegenwoordig is er niet bepaald op ingericht om mensen zelf te laten voelen waar hun grenzen liggen. Je werkweek ligt vast, je ambities zijn voor je bepaald, je smaken en wat je allemaal wel en niet mag accepteren van anderen. Over alles bestaat wel een ‘algemene opvatting’ en daar is niets persoonlijks aan. Grosso modo: 40urige werkweek, geld verdienen, mooi huis, hippe outfitjes, kinderen en toch naar de club, en als je baas je laat overwerken, dan doe je dat. Bij jezelf blijven? Prima, als je werk maar af is en de hut schoon.

Hoe voel je je nu je dit leest?

Nee serieus, pak even een moment om jezelf dit af te vragen.

Ruimte maken om in te checken.

Je hebt lef nodig om deze overtuigingen te bevragen, want vaak ben jij het vooral zelf die deze dingen onbewust tegen je zegt. En jezelf bevragen, das niet niks. Maar ik denk ook dat iedereen zich wel gedrag, een situatie of een patroon kan bedenken dat eigenlijk ongezond voor je is, maar waarvan je nog niet hebt beseft – of gedurfd – dat je dat ook mag loslaten. Dat is ook rete spannend. Wat als ik mag loslaten dat ik 40 uur per week wil werken? Wat als ik mag loslaten dat ik kinderen wil? Dat ik leggings mooi vindt, of van oesters houdt. Wat als ik…[vul maar in wat bij jou te binnen schiet]. Misschien voel je eerst stress, of hoor je stemmen van anderen…maar…als je ook maar een sprankeltje ruimte voelt, please continue reading.

Je hoeft niets...

Voordat je je eigen stem, je eigen voorkeuren en grenzen gaat herkennen (wat essentieel is voor een goeie, langdurige gezondheid) zal je waarschijnlijk eerst een hele boel stemmen, voorkeuren en grenzen moeten loslaten die van buitenaf voor jou zijn bepaald. Of het nu over dieetdoelen of reisbestemmingen gaat. Laat. Lekker. Los.

Loslaten wat niet van jou is.

Yoga kan je in het proces ondersteunen. Niet omdat je tijdens een yogales alle onderdelen van het menselijk leven gaat ontleden met je docent (alsjeblieft niet zeg), maar omdat yoga je de handvatten geeft om dit zelf, gaande weg je leven, te leren doen. Tijdens yoga zit je in een duidelijke, veilige en simpele omgeving, waarbinnen je op een laagdrempelige en ook speelse manier mag kijken hoe jij je voelt als je stil ligt, van de ene houding in de andere vloeit (of valt), of wat voor emoties opduiken als je in een ongemakkelijke dubbele knoop zit.

Yoga vraagt van jou een open en vriendelijke houding naar jezelf, omdat je op jezelf let tijdens je yoga practice. Als je dit regelmatig doet, houdt die open vriendelijke houding naar jezelf toe niet op als je van de mat afstapt. Een yoga-practice heet niet voor niets ‘practice’. Je oefent. En je oefent in eerste instantie vooral de technieken en namen die bij yoga horen, maar wanneer je hier na een tijd wat bekender mee bent, dan begint het oefenen pas echt. Je gaat dingen over jezelf ont-dekken. Wat je fijn vindt tijdens yoga en wat niet. Waar je vaak tegenaan loopt (bepaalde houdingen die je lastig vindt, of frustratie die blijft als iets niet lukt). En naar verloop van tijd heb je steeds minder grote signalen nodig om op te merken dat je tegen een grens aan loopt, of een bepaald gevoel je bekruipt.  

Gezondheid ondersteunen met yoga.

Die zelfkennis die daaruit voortvloeit is essentieel voor je gezondheid. Yoga, de aandacht die je jezelf geeft op de mat, is het middel om alle andere behoeftes die je hebt te herkennen. Door regelmatig yoga te ‘beoefenen’, oefen je iedere keer om naar jezelf te luisteren. Een goeie yogadocent zal je daarom tijdens een practice regelmatig uitnodigen om even bij jezelf na te gaan hoe je je voelt. Voelt die houding goed? Hoe is je ademhaling? Kan je wat dieper in die stretch of mag je juist een beetje gas terug nemen?

Dit laatste is key bij yoga. Luisteren naar wanneer je lichaam (of geest) ‘ho’ zegt. ‘Dit is ver genoeg, of zelfs…wat minder ver (diep, zwaar, hard) alsjeblieft’. Je grenzen leren herkennen en die respecteren. En als je dit op de mat oefent, leer je het ook van je mat af in je dagelijkse leven toepassen.

Resultaten versus respect

En iedereen kan yoga. Flexibiliteit, mobiliteit en sportiviteit zijn niet nodig. Alleen tijd en toewijding. Geloof je dit niet? Kom naar mijn yogales and I’ll show you different ;). Ook als je juist sportief bent en je jezelf graag uitdaagt, dan is yoga een geweldige manier om je lichaam duurzaam te ondersteunen.

In het moment durven zijn.

Blessures, overbelasting, burn out en emotionele uitputting liggen bij iedereen op de loer die te weinig naar zichzelf luistert. Of je nu hard werkt, hard feest of hard sport: als je uit het oog verliest waar je het écht voor doet – je geluk & gezondheid – en de meetbare resultaten wegen het zwaarst: ga die mat op. Check in, voel wat je echt wilt nu, en laat alle doelen los behalve het doel van hier en nu: jezelf leren zien, voelen en horen. En als dat betekent dat je de eerste zes weken eigenlijk het liefst dat uur in savasana (eindontspanning) wilt liggen, perfect! Durf toe te geven aan wat je eerlijk en écht wilt.

Zo ontwikkel je vanzelf meer sensitiviteit voor je eigen behoeftes, en zul je op den duur overtuigingen en patronen herkennen en loslaten die jou lichaam en geest – je gezondheid – niet ondersteunen. Op je mat mag je opzoek naar datgene wat je wel ondersteunt. En als dat eigenlijk een tandje minder is, niet picture perfect (naar wiens ‘picture’?) of ‘apart’, so be it. Jij voelt je beter, en dat is wat telt :).

Bedankt voor het lezen van deze blog. Laat me weten wat je ervan denkt! Voor vragen kun je me altijd een email sturen en ik zal binnen drie werkdagen reageren. Meestal dan. Soms duurt het gewoon wat langer.

Warme groet! Nicke                                                                                                                                       

Vorige
Vorige

Balanshoudingen in yoga.

Volgende
Volgende

Een holistische visie.